Bobo Stenson Solo*

Bobo Stenson Solo

Bobo Stenson - piano

 

We vinden het een eer om Bobo Stenson als onze Festival-artiest van 2022 te hebben. Deze pianist heeft zoveel muzikale projecten en opmerkelijke concerten en opnames op zijn naam staan dat we hem maar al te graag met twee verschillende concerten presenteren. Een met zijn trio en een solo.

 

Bo Gustav Stenson (Västeras, 1944), beter bekend als Bobo Stenson, werd geboren in een muzikale familie. Als kind studeert hij klassieke piano. In zijn vroege tienerjaren komt Bobo in aanraking met jazz. Op de middelbare school ontmoet hij een van Scandinavië's grootste tenorsaxofonisten Borje Fredriksson, die tijdens zijn korte carrière (hij stierf in 1969 op 31-jarige leeftijd) een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de moderne jazz in Zweden. Bobo sluit zich aan bij de innovatieve band van Fredriksson, samen met Palle Daniellson op bas en Frederik Norén op drums.

 

Na het behalen van het toelatingsexamen voor de universiteit vertrekt Stenson naar Parijs, destijds het mekka van de jazz. Een half jaar lang treedt Bobo elke avond op, omringd door Amerikaanse en Europese muzikanten, in legendarische jazzclubs als de Bluenote, Le Chat qui Pêche en de Buttercup. Daarna gaat Bobo op tournee met een Duits gezelschap rond zangeres Inge Brandenburg (1929-1999) met wie hij in 1965 zijn eerste opname maakt in Berlijn.

 

Rond dezelfde periode verhuisde Stenson naar Stockholm. Daar speelt hij met lokale Zweedse giganten, zoals drummer Rune Carlsson en tenorsaxofonist Bernt Rosengren. En toen de Amerikaanse bassist Red Mitchell (1927-1992) eind jaren zestig naar Zweden verhuisde, stelde hij een trio samen met de 24-jarige Bobo en drummer Rune Carlsson. Ook andere eminente musici, zoals tenorsaxofonist Dexter Gordon (1923-1990) en de Belgische jazzlegende Toots Thielemans nodigden Bobo uit om naast hen te spelen.

 

En zo volgt een carrière met en eindeloze lijst van projecten en samenwerkingen. Met opnames van het Duitse platenlabel ECM van Manfred Eicher. Met meer muzikanten dan we hier kunnen noemen. Oké, we noemen er toch nog een paar om een indruk te geven van de immense invloed van deze pianist: Stan Getz, Sonny Rollins, Gary Burton, Jan Garbarek, Arild Andersen, Jon Christensen, Swedish Radio Jazz Orchestra, George Russell, Don Cherry, Palle Danielsson, Rena Rama, Anders Jormin, Rhune Carlsson, Charles Lloyd, Tomasz Stanko, Paul Motian en Lars Danielsson.

 

Hij won vele prijzen, speelde op talloze festivals en maakte vele albums op ECM en andere labels. Kijk voor een meer complete bio op www.bobostenson.com of lees de talrijke artikelen en recensies die over hem en zijn muziek zijn geschreven. We eindigen met een citaat van Thomas Conrad in JazzTimes van 2005: "the greatest living jazz pianist born outside the United States. He is a poet of the first order. Stensons spontane melodische en harmonische ontdekkingen, zijn trajecten en verre vertrekken, komen tot een doorbraak naar lyriek die, eenmaal gevonden, klinkt alsof het er altijd is geweest".

 

In zijn lange loopban heeft hij verschillende veelgeprezen solo-concerten gegeven waarvan er ook een aantal in een album zijn verschenen. Wij hopen vanavond weer op zo'n iconisch concert dat nog lang zal blijven natrillen in de stad en in ons geheugen...