Carsten Lindholm Trio

Mattias Nilsson - piano

Jasper Somsen - bass

Carsten Lindholm - drums

 

Carsten Lindholm is een Deense drummer, componist en producer. Vanaf 1990 studeerde hij aan het D.A.R.K. conservatorium in Kopenhagen. Hij had privélessen bij oa jazzlegende Ed Thigpen en beschouwt Peter Erskine als één van zijn belangrijkste mentoren. In 1996 ontmoette hij bassist Lars Danielsson en trompettist Nils Petter Molvaer. Beide meesters inspireerden hem om zijn muzikale richting te veranderen en zich te concentreren op Nordic Jazz-muziek. In 1998 ging hij naar New York om de Zuid-Indiase ritme-taal Konnakol te bestuderen. Ondertussen verdiepte hij zich in de NYC Jazz scene en ontmoette vibrafonist Mike Manieri (Steps Ahead). Terug in Denemarken begon Carsten te spelen in verschillende clubs en festivals. De plotselinge dood van Jens Melgaard inspireerde Carsten tot het schrijven van muziek die leidde tot zijn Tribute-album (2011), een filmmuziekachtige mix van jazz, drum`nbass, ambient soundscapes, Indiase tabla-beats en Scandinavische melodieën. Met wisselende bezettingen toert het Carsten Lindholm Trio regelmatig door Europa.

 

Nederlandse contrabassist, componist en producer Jasper Somsen werkte onder meer samen met Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Eric Marienthal, Bob Sheppard, Seamus Blake, Lynne Arriale, Jorge Rossy, Kendrick Scott, Justin Faulkner, E.J. Strickland, André Ceccarelli, Gary Husband en Gabriele Mirabassi. Als (co-)leider bracht Jasper zeven albums uit bij Challenge Records. Als lang lid van de Maria Mendes Band won hun album "Close To Me" (met John Beasley en het Metropole Orkest) een Nederlandse Edison Award 2020 (Jazz/World Music) en kreeg het twee Grammy-nominaties. Jasper treedt wereldwijd op en is te horen op meer dan 45 albums, video- en filmmuziek. Naast een druk speel- en productie-agenda in studio’s verdeelt Jasper zijn tijd tussen componeren en lesgeven.

 

Oorspronkelijk zou de Deen Mathias Grove Madsen de pianist in het trio zijn, maar hij is helaas geveld door ziekte. Zijn rol wordt overgenomen door de Zweedse pianist Mattias Nilsson. Mattias speelt piano vanaf zijn kindertijd. Hij studeerde Afro-Amerikaanse muziek en speelde in verschillende groepen. Hij sloeg een aanbod van de Malmö Academy of Music af en vervolgde zijn free-lance carriëre die leidde tot op dit moment meer dan 1500 concerten in 32 landen over de wereld. In 2016 bracht hij zijn debuut album “Dreams Of Belonging” uit waarvoor hij wordt geprezen om zijn persoonlijke geluid waarin invloeden zijn te horen van folk, jazz en klassieke muziek.